18gru
?Strata węchu i smaku ?
 
Jak wiemy jednym z objawów COVID-19 może być utrata węchu oraz smaku, co w pierwszych dniach może spowodować brak apetytu, jednak w dłuższym okresie może nawet doprowadzić do przybierania na wadze! ??
?Już w 1996.r. Alan R. Hirsch (neurologii i psychiatra z Cleveland Clinic Center w Ohio) zaobserwował, że ludzie, którzy stracili na jakiś czas węch (zwykle wówczas jako skutek uboczny przyjmowania leków) jedli więcej i w konsekwencji przybierali na wadze. Kiedy odzyskiwali węch, zaczynali z powrotem tracić kilogramy.
 
?Ośrodek regulacji łaknienia znajduje się w okolicy naszego mózgu a dokładnie w części podwzgórza. Tam znajduje się zarówno ośrodek głodu jak i ośrodek sytości. Ale udział w regulacji łaknienia biorą również takie zmysły jak wzrok, węch czy smak. Stąd też jeśli poczujemy czegoś intensywny zapach szybciej odczujemy sytość niż jedząc potrawę be smaku i zapachu.
➡️Nasz organizm dostaje różne sygnały, z różnych miejsc, które informują go o potrzebach energetycznych i dostępności pożywienia.
 
Co wpływa na uczucie sytości??
 
➡️Poziom wypełnienia żołądka – mechanoreceptory usytuowane w ścianach żołądka poprzez połączenia nerwowe docierają do podwzgórza i dają sygnał, że już jesteśmy najedzeni.
➡️Hormony, takie jak np.: insulina, leptyna, cholecystokinina, grelina. Ich poziom zależny jest od dostępności pokarmu oraz od poziomu tkanki tłuszczowe
➡️Składniki odżywcze w krwi: aminokwasy, glukoza, ciała ketonowe, kwasy tłuszczowe, również są sygnałem, czy mamy odpowiednią ilość potrzebnych do funkcjonowania substancji.
➡️Temperatura. Zazwyczaj kiedy jest nam zimno odczuwamy większy apetyt, a kiedy jest gorąco zdecydowanie mniej chce nam się jeść.
➡️Czynniki społeczne, kulturowe i psychologiczne, które również wpływają na spożywanie pokarmu.
 
‼️Na kontrolę apetytu mają też wpływ warunki w jakich jemy. Bardzo skuteczne w kontekście kontroli łaknienia jest jedzenie uważne. Polega ono na koncentrowaniu się tylko na jedzeniu i celebrowanie posiłku.
 
?Jak jeść żeby czuć się najedzonym, unikać napadów głodu i przejadania?
✔️Odpowiednia ilość kalorii. Zarówno duży deficyt, jak również przejadanie się może spowodować napady głodu, czy leptynooporność (problem z odczuwaniem sytości).
✔️Odpowiednia ilość snu. Nawet jedna nieprzespana noc może powodować obniżenie hormonu sytości i wzrost hormonu głodu! Przewlekłe niedosypianie spowoduje zmęczenie, rozdrażnienie, co sprzyjać będzie podjadaniu.
✔️ Odpowiednia ilość makroskładników (białek, węglowodanów i tłuszczów). Odpowiednie zbilansowanie diety pozwoli na utrzymanie sytości, zapewni stabilny poziom glukozy we krwi.
✔️ Deficyt kaloryczny nie powinien trwać zbyt długo. Warto podnosić kaloryczność diety na redukcji, aby ograniczyć adaptacje metaboliczne.
✔️Ograniczenie produktów o wysokiej smakowitości. Im bardziej dana potrawa/produkt nam smakuje, tym jesteśmy w stanie go więcej zjeść bez uczucia głodu. Na nasz ulubiony deserek przecież zawsze ,,otworzy się drugi żołądek’’
✔️ Uważne jedzenie. Unikamy jedzenia w biegu, przed telefonem, komputerem czy TV. Skupienie na jedzeniu, dokładne gryzienie, przeżuwanie sprawi, że szybciej poczujemy sytość.
✔️Błonnik – odpowiednie spożycie warzyw i owoców pozwoli na zwiększenie objętości posiłku, a błonnik w nich zawarty sprawi, że szybciej odczujemy sytość.
 
Jak jest u Was? Staracie się skupiać na jedzeniu? Przeżuwacie każdy kęs jak Japończycy 32 razy???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *