Dieta w chorobach

Leczenie żywieniowe jest często niezbędnym elementem wielu przewlekłych chorób cywilizacyjnych. Polega ono na zastosowaniu określonego rozwiązania dietetycznego w zależności od schorzenia, objawów, wyników badań oraz indywidualnych preferencji chorego. 

W wielu przypadkach dopiero po zastosowania odpowiedniej dietoterapii następuje polepszenie samopoczucia oraz remisja choroby!

Specjalizuje się głównie w: 

  • problemach z odchudzaniem, nadwagą, otyłością,
  • chorobach autoimmunologicznych (Hashimoto, Łuszczyca, RZS, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Choroba Leśniowskiego-Crohna, Łuszczycowe zapalenie stawów)
  • leczenie żywieniowe w takich jednostkach chorobowych jak: niedokrwistość, dna moczanowa, osłabienie odporności, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie,
  • dietach sportowych,
  • problemach z gospodarką węglowodanową (cukrzyca, insulinooporność, hipoglikemia),
  • problemach z tarczycą oraz gospodarką hormonów płciowych,
  • problemach trawiennych (biegunki, zaparcia, wrzody, zgaga, refluks, zespół jelita drażliwego, celiakia, dysbioza jelitowa, candida, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, SIBO, zgaga, refluks).
  • alergie i nadwrażliwości pokarmowe
  • W trakcie miesiączki (ani też na 2-3 dni przed i po) pomiar nie będzie adekwatny do rzeczywistości

Dietoterapia jest dla tych, którzy poszukują naturalnych metod przywracania zdrowia. Polega ona na zastosowaniu określonej diety w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta.

Właściwie dopasowana dieta jest jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod wspomagania leczenia chorób współczesnej cywilizacji. Wielokrotnie na bazie historii naszych pacjentów przekonałyśmy się jak determinujące znaczenie w terapii ma odpowiednio dobrany program dietetyczny.

W wielu przypadkach w których medycyna konwencjonalna „rozkłada ręce” odpowiednio dobrana dieta rozwiązuje często wieloletni problem pacjenta.