24lis
Ja najbardziej ten w sushi ??
Ryż jest zbożem bezglutenowym i lekkostrawnym, gdyż stanowi bogate źródło złożonych węglowodanów. Zawiera szereg aminokwasów, minerały takie jak: potas, fosfor, sód, mangan, wapń, magnez, cynk, witaminę E i cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP).
Witaminy z grupy B szczególnie korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Właśnie przede wszystkim w kompozycji witamin z grupy B, wpływających na niemal wszystkie funkcje organizmu, naukowcy upatrują sekret korzystnego oddziaływania ryżu na zdrowie.
Nieczyszczony brązowy ryż jest bogatszy w wartościowe związki niż biały, ale jednocześnie jest trudniejszy do strawienia od białego??, dlatego dla osób z problemami z układem trawiennym lepszą opcją będzie kleik ryżowy z białego ryżu.
Ciekawostki na temat ryżu we wczorajszym nagraniu

Pytanie na śniadanie
Link:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/50816410/jak-gotowac-rozne-rodzaje-ryzu?fbclid=IwAR0_hay8SuH1Ze4qTnG4EwKZVRaDuHrn8_Rkh2wYlG1wNXUWfkiFRzq-3YU
Jaki ryż Wy najbardziej lubicie?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *