? ? Dietetycy i lekarze od lat spierają się, czy ser jest zdrowy – od czego to zależy, czy każdy ser możemy jeść bez ograniczeń czy ser jest zawsze tuczący? ? ?
Zwolennicy podkreślają, że jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie, ale w czasach powszechnej mody na wysportowaną sylwetkę i zdrowy tryb życia wiele osób podchodzi do sera jak do jeża. Bo tłusty, bo nabiał.. Prawda, jak zawsze, nie jest oczywista.
⏭️Zacznijmy od uściślenia: chodzi mi raczej o dobre sery i w rozsądnej ilości. Nie, podwójny ser z dodatkowym serem na tłustej pizzy, która jeszcze przeleżała od wczorajszej imprezy w pudełku, jakkolwiek z pewnością kuszący, nie jest czymś co znajdzie się w naszych dietetycznych rekomendacjach.
✔️W wielu przypadkach sery mogą korzystnie wpływać na zdrowie i nawet wzmocnić serce.
Wśród mikroelementów, które ser może nam zaoferować jest wapń, cynk, witaminy A oraz B12. Dość solidna kolekcja za jednym zamachem.
?Jednak przykro mi, nie może to być argument by natychmiast zamówić sobie ze 2-3 deski serów i rozkoszować się nimi przy posiedzeniu z serialem. Ser w diecie ma sens, ale z rozwagą.
1️⃣Świeży ser np. twaróg, feta, ricotta, ser kozi – są one najmniej kaloryczne z uwagi na mniejszą zawartość tłuszczu, a jednocześnie są bogatym źródłem białka.
2️⃣Twarde sery np. cheddar, parmezan – Twarde, sfermentowane sery leżakowały znacznie dłużej niż inne, dzięki czemu mają bardziej zdecydowany smak i dłuższy czas przydatności do spożycia. Są dobrym źródłem witaminy A oraz wapna. Mają także znacząco wysoki poziom tłuszczu (co jednocześnie niesie za sobą większą kaloryczność), ale mają mniejszą zawartość laktozy. Zdecydowanie lepiej wyjdą na nich osoby z nietolerancją laktozy lub zespołem jelita drażliwego.
3️⃣Sery pleśniowe – np. gorgonzola. W zależności od przetworzenia bywają twarde lub miękkie. Odznaczają się wysoką kalorycznością, mają sporo tłuszczy nasyconych. Z drugiej strony to jedno z najbogatszych źródeł wapnia. Także tutaj mocny smak pozwala nasycić się mniejszą ilością i właśnie te sery powinniśmy jeść w mniejszej ilości ?
4️⃣Przetworzone sery – Pojedynczo pakowane plasterki w plastik, ser w puszce albo w tubce do wyciskania – stanowczo odradzam ?
Podobnie z produktami serowymi, które znajdziecie w fast-foodach. Nawet jeśli kuszą nas kolorem, panierką i zapachem – są ostatnią rzeczą, jakiej nasza dieta potrzebuje. – ❌Te produkty nie powinny być nawet uważane za sery – ponieważ ich skład został poddany manipulacji i są naszpikowane konserwantami.
?Podsumowując: sery jeść warto, ale w rozsądnych ilościach i świadomie. Wysoko przetworzone omijamy szerokim łukiem, pełnotłuste i białe mogą za to okazać się cennym źródłem ważnych mikroelementów. Lektura informacji na opakowaniu to dobry nawyk – sprawdzajcie zanim zjecie??





