20wrz

5 PROSTYCH WSKAZÓWEK JAK ZWIĘKSZYĆ ENERGIĘ!

5 PROSTYCH WSKAZÓWEK JAK ZWIĘKSZYĆ ENERGIĘ! …szczególnie teraz, kiedy jesień zbliża się do nas wielkimi krokami.?????

Dużo osób może w tym okresie odczuwać obniżenie energii, zmęczenie, ospałość, pogorszonie koncentracji lub zmniejszoną motywacją do działania. Oto kilka ważnych aspektów, które mogą pomóc Ci przeżyć jesień w pełni energii! ?:

1) Wysiłek fizyczny?‍♂️– szczególnie na świeżym powietrzu i w godzinach rannych. Warto korzystać z aktywności fizycznej na zewnątrz póki nie ma jeszcze bardzo niskich temperatur. Dotlenisz cały organizm, oczyścisz, pobudzisz do pracy mózg, przez co dodasz sobie energii na resztę dnia. Więc, może zamiast kawy ćwiczenia w parku? ?

2) Krótkie drzemki w ciągu dnia? – krótkie około 20-30 minutowe drzemki w ciągu dnia mogą bardzo poprawić wydajność organizmu. Badania pokazują, że polepszają koncentrację, pamięć, obniżają poziom kortyzolu, dodają energii, dobrze wpływają na układ sercowy i gospodarkę cukrową. Jeśli tylko masz taką możliwość to koniecznie wdróż w swój plan dnia!

3) Zdrowa dieta????– kluczowa sprawa. Jedzenie powinno być jak najmniej przetworzone z odpowiednią ilością wszystkich makroskładników i odpowiednią ilością kalorii (pamiętaj, że diety poniżej PPM bardzo szkodzą). Wyeliminuj cukier i przetworzone węglowodany proste- dają szybki zastrzyk energii, niestety po krótkim czasie powodują senność i ociężałość, a przy częstym ich jedzeniu problemy z gospodarką cukrową. Jedz jak najwięcej warzyw i owoców, teraz sezon m.in. na dynię, cukinię, jabłka, śliwki, które są bogactwem antyoksydantów. Zielone warzywa liściaste dodawaj gdzie się da, np. do sałatek i koktajli (póki nie ma pierwszych przymrozków jeszcze można się nimi cieszyć)- są źródłem naturalnych folianów. Buraki, oprócz tego, że zawierają żelazo, wapń, magnez, można je wykorzystać do zakwasu- pyszny fermentowany sok z buraków będzie dodatkowo wsparciem mikroflory jelitowej, która musi być w odpowiednim stanie jeśli chcemy mieć energię. Nie zapominaj również o piciu zwykłej wody mineralnej! Odwodnienie powoduje obniżenie energii i nastroju.

4) Uzupełnienie niedoborów?– temat mocno indywidualny, najlepiej byłoby wykonać badania jeśli przez dłuższy okres czasu czujemy się źle, ale często niedobór właśnie tych witamin i minerałów powoduje zmniejszenie witalności : witamina D3, szczególnie w okresie jesienno-zimowym (najlepiej w połączeniu z wit K2), witaminy z grupy B (najlepiej celować w formy zmetylowane), magnez ( jednym z lepszych form jest cytrynian magnezu lub jabłczan magnezu), witamina C (najlepiej w połączeniu z bioflawonoidami). Może także spróbować sięgnąć po adaptogeny jak np. Ashwagandha, często daje zadowalające skutki, poprawia odporność na stres, reguluje sen, dodaje energii.

5) Sen ?– zostawiony na końcu, ale podstawowy filar zdrowia, często zapominany. Wszystko inne zda się na nic jeśli nie będziesz dbać o higienę snu. Musisz chodzić spać o odpowiednich porach (max 22-23), i spać w odpowiednich warunkach ( spokój, ciemne i przewietrzone pomieszczenie). Sen jest naszym największym regulatorem zdrowia.

Suplementy i zdrowa dieta nie będą w pełni efektywne jeśli nie będziesz się wysypiać. Pilnuj czasu i jakości snu, a na pewno poczujesz różnicę w energii i produktywności w ciągu dnia. Oczywiście, jeśli czujesz się permanentnie wyczerpany, stan zmęczenia przęciąga się w czasie, masz do tego inne objawy, wykonaj chociażby podstawowe badania krwi. Wtedy należałoby dojść, co powoduje przewlekłe zmęczenie, może okazać się że to nie jesienna chandra, a poważniejszy problem.

18gru

Strata węchu i smaku a sytość?

?Strata węchu i smaku ?
 
Jak wiemy jednym z objawów COVID-19 może być utrata węchu oraz smaku, co w pierwszych dniach może spowodować brak apetytu, jednak w dłuższym okresie może nawet doprowadzić do przybierania na wadze! ??
?Już w 1996.r. Alan R. Hirsch (neurologii i psychiatra z Cleveland Clinic Center w Ohio) zaobserwował, że ludzie, którzy stracili na jakiś czas węch (zwykle wówczas jako skutek uboczny przyjmowania leków) jedli więcej i w konsekwencji przybierali na wadze. Kiedy odzyskiwali węch, zaczynali z powrotem tracić kilogramy.
 
?Ośrodek regulacji łaknienia znajduje się w okolicy naszego mózgu a dokładnie w części podwzgórza. Tam znajduje się zarówno ośrodek głodu jak i ośrodek sytości. Ale udział w regulacji łaknienia biorą również takie zmysły jak wzrok, węch czy smak. Stąd też jeśli poczujemy czegoś intensywny zapach szybciej odczujemy sytość niż jedząc potrawę be smaku i zapachu.
➡️Nasz organizm dostaje różne sygnały, z różnych miejsc, które informują go o potrzebach energetycznych i dostępności pożywienia.
 
Co wpływa na uczucie sytości??
 
➡️Poziom wypełnienia żołądka – mechanoreceptory usytuowane w ścianach żołądka poprzez połączenia nerwowe docierają do podwzgórza i dają sygnał, że już jesteśmy najedzeni.
➡️Hormony, takie jak np.: insulina, leptyna, cholecystokinina, grelina. Ich poziom zależny jest od dostępności pokarmu oraz od poziomu tkanki tłuszczowe
➡️Składniki odżywcze w krwi: aminokwasy, glukoza, ciała ketonowe, kwasy tłuszczowe, również są sygnałem, czy mamy odpowiednią ilość potrzebnych do funkcjonowania substancji.
➡️Temperatura. Zazwyczaj kiedy jest nam zimno odczuwamy większy apetyt, a kiedy jest gorąco zdecydowanie mniej chce nam się jeść.
➡️Czynniki społeczne, kulturowe i psychologiczne, które również wpływają na spożywanie pokarmu.
 
‼️Na kontrolę apetytu mają też wpływ warunki w jakich jemy. Bardzo skuteczne w kontekście kontroli łaknienia jest jedzenie uważne. Polega ono na koncentrowaniu się tylko na jedzeniu i celebrowanie posiłku.
 
?Jak jeść żeby czuć się najedzonym, unikać napadów głodu i przejadania?
✔️Odpowiednia ilość kalorii. Zarówno duży deficyt, jak również przejadanie się może spowodować napady głodu, czy leptynooporność (problem z odczuwaniem sytości).
✔️Odpowiednia ilość snu. Nawet jedna nieprzespana noc może powodować obniżenie hormonu sytości i wzrost hormonu głodu! Przewlekłe niedosypianie spowoduje zmęczenie, rozdrażnienie, co sprzyjać będzie podjadaniu.
✔️ Odpowiednia ilość makroskładników (białek, węglowodanów i tłuszczów). Odpowiednie zbilansowanie diety pozwoli na utrzymanie sytości, zapewni stabilny poziom glukozy we krwi.
✔️ Deficyt kaloryczny nie powinien trwać zbyt długo. Warto podnosić kaloryczność diety na redukcji, aby ograniczyć adaptacje metaboliczne.
✔️Ograniczenie produktów o wysokiej smakowitości. Im bardziej dana potrawa/produkt nam smakuje, tym jesteśmy w stanie go więcej zjeść bez uczucia głodu. Na nasz ulubiony deserek przecież zawsze ,,otworzy się drugi żołądek’’
✔️ Uważne jedzenie. Unikamy jedzenia w biegu, przed telefonem, komputerem czy TV. Skupienie na jedzeniu, dokładne gryzienie, przeżuwanie sprawi, że szybciej poczujemy sytość.
✔️Błonnik – odpowiednie spożycie warzyw i owoców pozwoli na zwiększenie objętości posiłku, a błonnik w nich zawarty sprawi, że szybciej odczujemy sytość.
 
Jak jest u Was? Staracie się skupiać na jedzeniu? Przeżuwacie każdy kęs jak Japończycy 32 razy???
18gru

#świąteczne smaki

????????????????? Suszone jabłka – dlaczego warto je jeść? ????????????????

 

Suszone jabłka są świetną przekąską w okresie zimowych, gdzie dostęp do sezonowych warzyw i owoców jest znacznie gorszy. Mogą też stanowić świetny dodatek do prezentu -zamiast słodyczy ? Podczas suszenia polega na odparowaniu wody, w związku z tym suszone jabłka mają większą koncentrację składników odżywczych niż surowe. Są bardziej kaloryczne, jednak mają też znacznie więcej błonnika, co wpływa na pracę jelit, pomagają przy zaparcia, ale u wrażliwych osób powodować biegunki czy wzdęcia. W suszonych jabłkach znajdziemy więcej potasu, który jest pierwiastkiem wzmacniającym serce. Zawartość wapnia i witaminy A różni się aż siedmiokrotnie. A Wy lubicie suszone jabłka?

24lis

Lubicie ryż?

Ja najbardziej ten w sushi ??
Ryż jest zbożem bezglutenowym i lekkostrawnym, gdyż stanowi bogate źródło złożonych węglowodanów. Zawiera szereg aminokwasów, minerały takie jak: potas, fosfor, sód, mangan, wapń, magnez, cynk, witaminę E i cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP).
Witaminy z grupy B szczególnie korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Właśnie przede wszystkim w kompozycji witamin z grupy B, wpływających na niemal wszystkie funkcje organizmu, naukowcy upatrują sekret korzystnego oddziaływania ryżu na zdrowie.
Nieczyszczony brązowy ryż jest bogatszy w wartościowe związki niż biały, ale jednocześnie jest trudniejszy do strawienia od białego??, dlatego dla osób z problemami z układem trawiennym lepszą opcją będzie kleik ryżowy z białego ryżu.
Ciekawostki na temat ryżu we wczorajszym nagraniu

Pytanie na śniadanie
Link:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/50816410/jak-gotowac-rozne-rodzaje-ryzu?fbclid=IwAR0_hay8SuH1Ze4qTnG4EwKZVRaDuHrn8_Rkh2wYlG1wNXUWfkiFRzq-3YU
Jaki ryż Wy najbardziej lubicie?

 

12lis

Cellulit – kilka słów jak możemy sobie pomóc

Nie jest on uważany za chorobę, a lek na cellulit nie istnieje. Jest to dolegliwość wieloczynnikowa i u różnych kobiet różne mogą być też jego przyczyny.
? GENY
Naukowcy odkryli, że rasa i pochodzenie mają wpływ na powstawanie cellulitu. Ponadto bardziej podatne na cellulit są kobiety rasy kaukaskiej. Znaczenie mają również pewne poliformizmy genetyczne. Są to geny odpowiedzialne między innymi za ciśnienie tętnicze i dotlenienie tkanek. W pewnym badaniu zauważono nawet związek między paleniem tytoniu a cellulitem, z uwagi na miejscowe zaburzenia krążenia w skórze.
? HORMONY
Pojawienie się cellulitu u kobiet rozpoczyna się po okresie pokwitania, wraz ze zmianami organizmu zachodzącymi pod wpływem hormonów. Nadmiar estrogenów, przy równoczesnym niedoborze progesteronu sprzyja cellulitowi. Następuje rozrost adipocytów i gromadzenie wody.
? STANY ZAPALNE
Stany zapalne związane z zaburzeniami krążenia mogą przyczyniać się do powstawania cellulitu. Zaburzenia krążenia w małych naczyniach krwionośnych i naczyniach limfatycznych podskórnej tkanki tłuszczowej dochodzi do nadbudowy włókien kolagenowych i formowaniu się mikroguzków tłuszczowych oraz miejscowych stanów zapalnych.
DIETA I STYL ŻYCIA
To co jemy i jak żyjemy wpływa na powstawanie cellulitu.
Złe nawyki żywieniowe, dieta wysokoenergetyczna i niska aktywność fizyczna – przyczyniają się do powstawania nadmiernej tkanki tłuszczowej, która sprzyja dolegliwościom skórnym. Aktywność fizyczna oraz dieta wpływa także na ekspresję genów oraz stężenie poszczególnych hormonów. Siedzący tryb życia sprzyja małemu napięciu mięśniowemu i osłabieniu krążenia, które to natomiast czynniki kojarzone są z cellulitem.
Jak sobie radzić z cellulitem?
Aktywność fizyczna i dieta, to kluczowe elementy profilaktyki i terapii. Regularne ćwiczenia pozwalają na łatwiejsze zachowanie niskiej tkanki tłuszczowej, zwiększone napięcie mięśniowe, regulują gospodarkę hormonalną, a także pozytywnie wpływają na krążenie krwionośne i limfatyczne.
? Dieta powinna powinna być odpowiednio zbilansowana – w zależności od celów. Jeśli mamy nadmiar tkanki tłuszczowej należy odjąć z całkowitego zapotrzebowania energetycznego 10-15% energii.
Odpowiednia podaż płynów pozytywnie wpływa na elastyczność skóry, a z kolei wysoka podaż owoców i warzyw chroni przed zaparciami, które mogą predysponować do cellulitu.
Czy warto kupować kosmetyki na cellulit?
Kosmetyki na cellulit opierają się na metyloksantynie (kofeina i jej pochodne) oraz retinolu. Działanie tych składników polega na stymulacji miejscowej krążenia w naczyniach podskórnych, wywołaniu drenażu limfatycznego.
Na ten moment nie wykazano w badaniach wystarczających dowodów na to, by wskazać na skuteczność tych preparatów- w mojej opinii szkoda pieniędzy ?
? Na rynku również nie brak suplementów doustnych, które mają usunąć cellulit.
Sytuacja jest dość podobna jak w przypadku kremów – wyniki badań są niejednoznaczne lub dość słabe. Analogicznie jest w przypadku spalaczy tłuszczu – suplementy te, mogą wspomagać redukcję cellulitu, jednak w bardzo małym stopniu.
Masaż, fale uderzeniowe?
Masaż jest jednym z najstarszych sposobów używanych na radzenie sobie z cellulitem. Uważa się, że wspomaga on drenaż limfatyczny i krążenie tkanki podskórnej przez co zmniejsza obrzęki. Badania wskazują na to, że może on poprawić doraźnie wygląd skóry, jednak nie usunie cellulitu.
Fale akustyczne (uderzeniowe) i radiowe uważane są za skuteczne z mechanistycznego punktu widzenia. W przypadku leczeniu cellulitu mówi się, że mogą one niszczyć ściany komórkowe adipocytów, miejscowo stymulować krążenie i drenaż limfatyczny oraz stymulować produkcję kolagenu i elastyny co wyraźnie poprawia wygląd skóry. Fale radiowe działają podobnie jak fale akustyczne, stymulując produkcję kolagenu i lizę adipocytów, Brak jednak wystarczających dowodów naukowych by jednoznacznie stwierdzić ich skuteczność – ale być może doczekamy się kolejnych badań w tym temacie.
A jak Wasze opinie? Macie swoje doświadczenia w walce z cellulitem? ?
12lis

Słodycze w diecie – jak to przecież cukier szkodzi!!


???????????????
Często słyszę w gabinecie – jak to pozwala mi Pani na cukierka do kawy??!!! Przecież słodycze to największe zło! ?
Często zalecenia dietetyczne są upraszczane do obiegowych twierdzeń: cukier jest zły, słodyczy na diecie nie można, owoce mają dużo cukru itp.

Prawda jest taka, że wszystko zależy od sytuacji, od osoby, a nawet od dnia. Indywidualne podejście to podstawa do efektywnego wykorzystania narzędzi dietetycznych.
Jeżeli Pani Krysia codziennie zjada ciasto do kawy słodzonej 2 łyżeczkami cukru, a wieczorem przy serialu dojada czekoladkami lub lodami – to ograniczenie cukru do jednego cukierka do kawy będzie dobrą zmianą.
Podczas długotrwałego wysiłku dochodzi do uszczuplenia zapasów glikogenu w mięśniach i tak demonizowany cukier również przestaje być wrogiem! Cukry proste wchłaniają się bardzo szybko, co może być ich zarówno wadą jak i zaletą. W przypadku sportowców podczas wysiłku przewód pokarmowy nie pracuje zbyt sprawnie, więc łatwo przyswajalne paliwo jest pożądane.
Osoby z niskim poziomem aktywności fizycznej powinny unikać cukrów prostych, nie wliczając w to świeżych owoców! Jednak pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi i to dawka czyni truciznę. Czasami małe zmiany i zastąpienie kawałka ciasta i cukru w kawie jednym cukierkiem jest zabiegiem, który pozwoli nam wytrwać na diecie.
Jak jest u Was? Potraficie zatrzymać się na 1 cukierku? Czy albo tabliczka czekolady, albo zero słodyczy? ?

12lis

Siemię lniane – polskie chia, czy chia to hiszpańskie siemię? 

Siemię lniane dostarcza nam całą masę cennych składników odżywczych m.in. kwasy OMEGA-3 (mają działanie przeciwzapalne, poprawiają lipidogram, spowalniają starzenie się komórek), witaminy z grupy B i E, magnez, wapń, cynk, foliany, żelazo, błonnik ??

✅Lignany zawarte w siemieniu działają przeciwzapalnie i ograniczają skutki stresu oksydacyjnego w ustroju. W obecnych czasach aktywność ta jest niezwykle istotna ze względu na potwierdzony wpływ stresu oksydacyjnego na rozwój wielu schorzeń, w tym psychicznych, jak np. depresja.
✅Co więcej niektóre doniesienia wskazują na zdolność lignan do zapobiegania rozwoju niektórych nowotworów, w szczególności prostaty czy sutka. Warto wspomnieć, iż włączenie do diety nasion lnu złotego skutkuje obniżeniem markerów sercowych, wątrobowych i nerkowych.
✅Ponadto wzmacnia on enzymatyczną oraz nieenzymatyczną obronę przeciwutleniającą, a także znacznie zmniejsza oksydacyjne uszkodzenia lipidów i białek. Wywołuje on efekt przeczyszczający, a także łagodzący osteoporozę oraz objawy menopauzy. Analizując jego zdolność wchłaniania wody, idealnie nadaje się jako dodatek do wyrobów piekarniczych, które uatrakcyjni sensorycznie, jak również zdrowotne.

✅Możemy być dumni z naszego polskiego superfood! Siemię ma ponad dwa razy więcej kwasu alfa -linolenowego (ALA), który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, którego nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć.
✅Siemię ma również więcej wspomnianych wyżej lignanów, natomiast chia ma więcej wapnia, ale nie jest jego najlepszym źródłem. Wadą siemienia jest to, że należy je za każdym spożyciem mielić lub namoczyć, aby pozyskać z niego jego prozdrowotne wartości.
Co najważniejsze dla Pań to pozytywny wpływ siemienia na skórę, włosy i paznokcie! Potrafią świetnie natłuścić ,,od środka’’, co poprawia nasz wygląd

12lis

Refeed Diet – ładowanie na redukcji?

Wiele osób rozpoczęło jakieś ograniczenia kaloryczne od początku września, czyli załóżmy, że minęło 6-8 tygodni od momentu wprowadzenia ujemnego bilansu energetycznego??
Po takim okresie bardzo często pojawia moment, w którym efekty redukcji tkanki tłuszczowej się zatrzymują.
Dobrym pomysłem jest wówczas kontrolowane okresowe ładowanie – czyli podniesienie energetyczności diety do poziomu 0 – czyli do całkowitej przemiany energii (bez deficytu/nadbagażu kalorycznego).
Musimy pamiętać, że CPM po jakimś okresie stosowania ujemnego bilansu będzie niższy niż na początku diety. Wynika to z faktu zmniejszenia masy ciała, co jednocześnie wpływa na ilość zużywanej przez organizm energii.
Kontrolowane okresowe przerwy w diecie są bardzo dobrym narzędziem w przypadku redukcji większej ilości tkanki tłuszczowej, ponieważ jest pewnego rodzaju resetem dla naszego ciała i psychiki?
Może to zapobiec adaptacji metabolicznych, które mają miejsce w długo stosowanych dietach odchudzających.
Szczególnie polecam takie ładowanie w momencie, gdy pojawiać się zaczyna coraz gorsza sytość po spożyciu posiłku oraz większe łaknienie między posiłkami.
✅Również jeśli zauważacie gorszą siłę i motywację do treningu, narastające zmęczenie, gorszą tolerancję niskich temperatur czy przestój w utracie tkanki tłuszczowej.
Pamiętajcie o tym, że takie okresowe ładowanie nie oznacza cheat weekendu, czy cheat tygodnia ??? Zachowujemy dalej zasady 80:20, 80% zdrowej, bogato odżywczej diety i 20% tzw. ,, żywności rekreacyjnej’’ – u mnie lody ???
Jakie są Wasze słabości jedzeniowe? ????
02sty

Nowy Rok, Nowa Ja?

Nowy Rok Nowa Ja? ? ?
Forma na wakacje? Od dziś dieta? Zaczynam ćwiczyć! ?️‍♀️?‍♀️
Ja od wielu lat dbam o swoją dietę i aktywność i nie zamierzam nic zmieniać ? Oczywiście każdy z nas ma chwilę słabości i zdarzają się,, leniwe dni” lub jakieś grzeszki jedzeniowe ? ??
Jednak w 80% odżywiam się zdrowo i trenuje regularnie ??
I do tego Was namawiam! Jeśli planujecie wprowadzić w Wasze dotychczasowe odżywianie pewne zmiany to polecam zacząć od wprowadzenia małych zmian- nowych nawyków, bez przechodzenia na skrajnie restrykcyjne diety na 1-2 miesiące w celu szybkiej redukcji pogrudniowych kilogramów ? ⚠️Rada na najbliższe tygodnie:
unikaj produktów przetworzonych, ogranicz spożycie cukru
✔️ Pij codziennie rano szklankę wody z cytryna, a w ciągu dnia pij wodę lub ciepłe napary z ziół, herbaty czy imbiru z cytryna ?

A jak jest u Was? Od dziś jakieś zmiany? ?
Obraz może zawierać: 1 osoba, uśmiecha się, stoi, niebo, ocean, na zewnątrz, przyroda i woda

Nawigacja po wpisach