12lis

Siemię lniane dostarcza nam całą masę cennych składników odżywczych m.in. kwasy OMEGA-3 (mają działanie przeciwzapalne, poprawiają lipidogram, spowalniają starzenie się komórek), witaminy z grupy B i E, magnez, wapń, cynk, foliany, żelazo, błonnik ??

✅Lignany zawarte w siemieniu działają przeciwzapalnie i ograniczają skutki stresu oksydacyjnego w ustroju. W obecnych czasach aktywność ta jest niezwykle istotna ze względu na potwierdzony wpływ stresu oksydacyjnego na rozwój wielu schorzeń, w tym psychicznych, jak np. depresja.
✅Co więcej niektóre doniesienia wskazują na zdolność lignan do zapobiegania rozwoju niektórych nowotworów, w szczególności prostaty czy sutka. Warto wspomnieć, iż włączenie do diety nasion lnu złotego skutkuje obniżeniem markerów sercowych, wątrobowych i nerkowych.
✅Ponadto wzmacnia on enzymatyczną oraz nieenzymatyczną obronę przeciwutleniającą, a także znacznie zmniejsza oksydacyjne uszkodzenia lipidów i białek. Wywołuje on efekt przeczyszczający, a także łagodzący osteoporozę oraz objawy menopauzy. Analizując jego zdolność wchłaniania wody, idealnie nadaje się jako dodatek do wyrobów piekarniczych, które uatrakcyjni sensorycznie, jak również zdrowotne.

✅Możemy być dumni z naszego polskiego superfood! Siemię ma ponad dwa razy więcej kwasu alfa -linolenowego (ALA), który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, którego nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć.
✅Siemię ma również więcej wspomnianych wyżej lignanów, natomiast chia ma więcej wapnia, ale nie jest jego najlepszym źródłem. Wadą siemienia jest to, że należy je za każdym spożyciem mielić lub namoczyć, aby pozyskać z niego jego prozdrowotne wartości.
Co najważniejsze dla Pań to pozytywny wpływ siemienia na skórę, włosy i paznokcie! Potrafią świetnie natłuścić ,,od środka’’, co poprawia nasz wygląd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *